Una cremallera feta de plàstics marins reciclats. Història de desenvolupament de productes: NATULON® Ocean Sourced™

NATULON® Ocean Sourced és un producte de tancament amb cinta de suport feta de plàstics marins reciclats. Aquí, presentem la importància, la història i el potencial futur d’aquest article, creat pel desig d’ajudar a reduir la contaminació ambiental als nostres oceans.

  • SOSTENIBILITAT
  • TECNOLOGIA

Amb la creació de YKK Sustainability Vision 2050, YKK està treballant cap a iniciatives ambientals globals. Aquests abasten una àmplia gamma d’activitats, inclòs un esforç per reduir les deixalles de plàstics als nostres oceans. Yuki Yamamoto, del Departament de Planificació de Productes de la Divisió d’Estratègia de Productes, va dir el següent sobre el problema de la contaminació plàstica marina.

“Els avantatges del plàstic són que és barat, produïble en massa i altament durador, però d’altra banda, contamina fàcilment el medi ambient i, atès que triga anys a descompondre’s, té un impacte negatiu continu en el món natural. Es sabut que el plàstic tendeix a contaminar l’oceà a causa dels efectes de la pluja i el vent, creant un impacte negatiu en la vida marina, un problema que preocupa moltes empreses i organitzacions, inclòs YKK”.

El desenvolupament d’aquest producte va començar amb discussions entre Mitsugu Maekawa, el llavors cap de vendes de YKK Global Marketing Group a la costa oest dels Estats Units, i dels seus clients. Maekawa reflexiona sobre aquell moment.

“A les principals marques d’activitats a l’aire lliure als Estats Units els apassiona treballar en temes ambientals. Tenen metes i sempre estan buscant quins recursos estan disponibles per ajudar-los a assolir aquestes fites. YKK amb freqüència duu a terme sessions de pluja d’idees i intercanvis d’informació sobre com podem contribuir a aquestes empreses i als problemes ambientals. En un intercanvi d’informació al voltant del 2018, ens van presentar a un proveïdor de materials que recicla plàstic marí a Sri Lanka. Vaig visitar  Sri Lanka com a estudiant, hi vaig fer pràctiques a l’Ambaixada de Sri Lanka al Japó i tinc moltes altres experiències relacionades amb el país amb el que estic profundament unit. Tan bon punt escolto el nom “Sri Lanka”, recordo les grans quantitats d’escombraries que vaig veure a la vora del riu a Colombo i vaig sentí un poderós desig d’actualitzar aquesta iniciativa, que podria contribuir directament a reduir aquest problema. Immediatament em vaig posar en contacte amb Ryuhei Nagahata, el president de YKK Sri Lanka en aquell moment, i li vaig demanar que visités el proveïdor”.

Una vista d’un riu a prop de Colombo, Sri Lanka, presa per Maekawa quan era estudiant

Així és com YKK va començar el projecte NATULON® Ocean Sourcing, que utilitza fil reciclat de plàstics marins recol·lectats a Sri Lanka.

Yamamoto explica quin tipus de plàstic marí s’utilitza a NATULON®Ocean Sourced.

“La contaminació plàstica marina reciclada per proveïdors de Sri Lanka significa ampolles de plàstic recol·lectades a terra a menys de 50 quilòmetres de la costa de Ceilán, que no té sistemes de gestió i reciclatge de residus ben establerts. Aquest tipus de contaminació té una alta probabilitat d’arribar al mar;* segons un estudi de la Universitat de Geòrgia, aproximadament el 80% de la contaminació plàstica al mar prové de la terra. (Jenna R. Jamback, 2015)”.

*URL: Entrades de residus plàstics de la terra a l’oceà (uga.edu)

Tomoyuki Kawabata, qui va mantenir el desenvolupament a YKK Índia, diu que va quedar impressionat per l’alta capacitat tècnica del proveïdor de filats.

“El fil reciclat fet d’ampolles de plàstic triturades inevitablement tenia un color groguenc i tendia a ser més feble que el fil ordinari. Però quan vam rebre les primeres mostres del proveïdor de fil i vam fer un prototip de cremallera, no hi va haver problemes en termes de resistència. Ens va sorprendre la seva capacitat tècnica. El color dels materials era inicialment groguenc, però van tractar això de manera flexible després de les discussions, canviant el mètode de neteja i assegurant la separació adequada de les ampolles de plàstic perquè el material pogués complir amb els estàndards de color. El fil utilitzat també ha obtingut la certificació de GRS, una organització externa que certifica que es tracta de fil reciclat”.

El desenvolupament del producte va començar amb el prototip al febrer de 2019 i va continuar durant la pandèmia de COVID-19 per a arribar a la seva finalització a l’abril de 2020.

“YKK posseeix un coneixement precís sobre què és el fil i quins mètodes de producció mantindran la qualitat de YKK, un coneixement que hem acumulat al llarg dels anys. YKK també s’ha compromès amb el reciclatge des d’abans que el moviment de sostenibilitat comencés a guanyar impuls, i les dades sobre l’ús de fil reciclat que hem acumulat al llarg dels anys van ajudar a conduir al desenvolupament primerenc de NATULON® Ocean Sourced“. (Maekawa)

El creixement de les vendes ha estat fort per a NATULON® Ocean Sourced, amb vendes de l’octubre del 2021 deu vegades més que el 2020, l’any en què va començar la producció. Es preveu que les vendes augmentin encara més el 2022 i endavant. Més de deu empreses ara fan servir aquest producte, i s’espera una major demanda.

Yamamoto pensa el següent sobre els desafiaments futurs de NATULON® Ocean Sourced.

“Si bé NATULON® Ocean Sourced ha experimentat un creixement constant del volum de vendes, s’espera que la demanda creixi encara més en el futur, per la qual cosa estem donant els següents passos, com ampliar la nostra gamma d’articles, en un esforç per facilitar encara més als clients l’obtenció d’aquest producte”.

Maekawa, qui està a càrrec de les vendes, diu que és important comunicar la importància de NATULON® Ocean Sourced en lloc de simplement fabricar i vendre productes.

Gàbia de recollida d’ ampolles de PET

“YKK és una empresa de fabricació, per la qual cosa tendim a centrar-nos en els productes en si. Tot i això, crec que necessitem contar una “història” per explicar el valor dels productes fets de plàstic marí reciclat i per què els estem venent. També és important formar part de la comunitat de reciclatge. YKK Sri Lanka està treballant amb el govern de Sri Lanka per començar a instal·lar caixes de recol·lecció d’ampolles de plàstic al parc industrial on es troba la nostra fàbrica, que després es recol·lecten i es passen als proveïdors de fil reciclat de NATULON® Ocean Sourced per ser reciclades. Estem treballant proactivament en la conservació del medi ambient global, tant en termes dels productes que venem com dels nostres esforços com a empresa”.

No només fer i vendre coses, sinó comunicar el significat i la història darrere del producte. Recol·lectar deixalles plàstics com a membre de la comunitat i involucrar-se en el cicle de reciclatge. Aquests són els pròxims passos per aconseguir una societat sostenible que YKK està prenent amb el seu producte, NATULON® Ocean Sourced.

Gàbies de recollida d’ampolles de PET amb empleats de YKK Sri Lanka (Pvt.) Ltd

“NATULON” és una marca registrada de YKK CORPORATION al Japó i altres països / regions. “OceanSouced” i “OCEAN SOURCED” són marques comercials de YKK CORPORATION.

Una cremallera feta de plàstics marins reciclats. Història de desenvolupament de productes: NATULON® Ocean Sourced™
Desplaçat dalt de tot